Her bir öğrencinin eğitimini bireyselleştirmek için, kendi uzmanlık alanı ve dışında olmak üzere geniş bir seçmeli ders seçkisi sunulur. Alan ve serbest seçmeli dersler Kayıt ve Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından mevcut dönemin sonuna doğru ilan edilir. Danışmanlık alanlar, danışmanları ile istişare ettikten sonra seçmeli derslerini seçebilirler. Danışman öğrencilere kendi güçlü yönlerini/zayıf yönlerini, motivasyonlarını ve kariyer hedeflerini değerlendirme konusunda kılavuzluk yapabilir. Bir danışman aynı zamanda öğrenciye daha fazla bilgi alması için dersin okutmanı ile temas etmesini tavsiye edebilir. Öğrenciler seçim konusunda herhangi bir baskı hissetmemelidirler. Danışmanlık rehberlik seviyesinde kaldığında en iyisidir.

Seçmeli bir dersi onaylamadan önce, danışman öğrencinin hâlihazırda almış olduğu alan dersleri ve serbest seçmelilerin sayısını kontrol etmeli ve öğrenci ile gelecekte alacağı seçmeli dersleri görüşmelidir. Bu daima geçici bir nitelikte olsa dahi size daha öncesinden dört yıllık bir plan yapma konusunda yardımcı olur. Danışman aynı zamanda seçilmiş olan seçmeli dersler için olan ön şartların da karşılanmış olduğunu kontrol etmelidir. KUSIS‘teki güncel ders kataloğunda gerekli bilgiler mevcuttur (derslerin ve ön şartların açıklaması).